17 март 2006

"Ангелите" в Исландия



“Български гласове – Ангелите” е първият частен хор в България. Създаден е през 1991 г. от диригента Иван Топалов, съвместно с Ули Балс и немска продуцентска къща. Сегашният ръководител Георги Петков е също и композитор на голяма част от репертоара на състава. Девет са албумите с името на “Български гласове - Ангелите”. Всички те са издадени в чужбина. На чужди сцени са и всички премиери на хора. А записите с големи поп-звезди от величината на Адриано Челентано и Нада, направиха името им известно по цял свят.

“Ангелите” участват в много международни проекти в областта на “уърлд мюзик” – откритието на ХХ век.” Сред сценичните им партньори в последно време са и четиримата мъже от вокалния състав от Тува “Хуун-хур-ту”, а композитор и диригент на проекта е Михаил Алперин. С тях имат вече два диска. Наскоро се появи и трети, предназначен само за американския пазар. Сред известните имена, с които “Ангелите” са участвали в съвместни проекти са още Боби Макферин, Найджъл Кенеди, Фил Колинс.



Българският женски хор "Ангелите" ще има 2 концерта на Фестивала на изкуствата в Рейкявик 2006. Концертите ще са на 20. и 21. май 2006 от 16:00 ч. в църквата Hallgrímskirkja, цената на билета е 2800 kr. Повече за концертите и закупуване на билети - от страницата на фестивала: http://www.artfest.is/.