14 май 2007

Парламентарни избори в Исландия

На 12. май 2007 г. бяха проведени избори за народни представители в Алтинги (Alþingi) - парламента на Исландия. Алтинги (името означава "всички неща") е най-старият действащ парламент в света, което прави Исландия и най-старата действаща демокрация. Алтинги е основан през 930 г. в местността Тингветлир (Þingvellir), където е заседавал всяко лято до 1799 г. През 1844 г. е преместен в Рейкявик, а от 1881 г. се намира в настоящата си сграда.

На изборите тази година участваха 6 партии. Гласуваха 83.6% от общо 221 хиляди регистрирани избиратели. Това са едни от най-интересните избори в Исландия от десетилетия. Предизборната борба бе съсредоточена в политиката по опазване на околната среда в Исландия. Дали да се продължава с тежката индустрията и сторежа на нови язовири и фабрики за алумний - политика поддържана от Партията на независимостта и Прогресивната партия или да се развива екологично чиста икономика - политиката на Социалдемократите, Зелените социалисти и Движение Исландия.

В изборният ден партиите продължаваха с агитация и предлагаха кафе и хотдог (пильса) на избирателите в своите предизборни центрове. 12. май съвпадаше и с деня на тазгодишното издание на Евровизия 2007, но исландците не бяха въодушевени, тъй като кандидата на острова Ейрукюр Хойксон (Eiríkur Hauksson) отпадна още на полуфинала в четвъртък. Българската диаспора се събра традиционно на кафе и сладолед в неделя следобяд да обсъди резултатите от Евровизия, изборите за Алтинги и детайли по представянето си на предстоящия фестивал на нациите.
Места в Алтинги след изборите на 12. май 2007:

Партия на независимостта (D) 25
Прогресивна партия (B) 7
Либерална партия (F) 4
Социалдемократи (S) 17
Зелени социалисти (V) 9
Движение Исландия (I) 0