14 септември 2007

Патриарх Вартоломей предупреди от Гренландия за промяната в климата

Вселенският патриарх Вартоломей отправи предупреждение от Гренландия, че “времето е дошло” за Арктика, в обръщение при завършването на 7. международен симпозиум за околната среда, озаглавен “Арктика: Огледало на живота. Религия, наука и околната среда”, който се състоя между 6. и 12. септември в Илулисат, град с 5000 жители на западния бряг на Гренландия. Вселенският патриарх подчерта, че ако ледниците изчезнат в Гренландия, последиците ще бъдат унищожителни за целия свят, въздействията ще бъдат от библейски мащаб, каза той.

Симпозиумът беше организиран от Вселенската патриаршия.

“Човечеството не може да си позволи лукса да спори за икономически, расови или религиозни различия”, добави той, като наблегна върху необходимостта да се предприеме незабавно действие на основата на сътрудничеството.

Патриарх Вартоломей също така благослови арктическите земи и води на богослужение, извършено на югозападния край на най-големия неконтинентален остров на света, на самото място, където е била издигната първата православна християнска църква в Новия свят още през 1000 г. от Ерик Червенoкосия.
Целта на едноседмичния симпозиум на борда на кораба “Фрам” беше да се съберат политици, религиозни водачи и световноизвестни учени, за да си сътрудничат в инициативите по опазването на климата.

Източници: BBC, ANA-MPA